Известие

Collapse
No announcement yet.

Изгасена с пуснат климатик

Collapse
X

• Filter
  • време
  • Show
Clear All
new posts

• Изгасена с пуснат климатик

Алфитата ми направи следния номер днес изгасих я с пуснат климатик.Запалвам след 10мин. подавам газ да тръгна и изгасна при което се чу някъкъв странен звук на пластамаси(поне аз го определям като такъв) все едно се намества нещо запалвам пак оборотите падат и пак изгася викам честито тва беше.Сетих се че до сега несъм я загасял с пуснат климатик който да се пусне веднага при запалването дадох контакт изгасих климатика махнах ключа запалих на ново с изгасен климатик и всичко вече беше OK.Несъм опитвал повторно упражненето с пуснат климатик странна история някви идеи за случката от какво може да е породена или да му се е случвало на някой колега.
    Alfa 147 JTD 16v 140hp Distinctive
    0w40 Shell Helix Ultra

Първоначално публикувано от fakirastanly Покажи съобщение
    Алфитата ми направи следния номер днес изгасих я с пуснат климатик.Запалвам след 10мин. подавам газ да тръгна и изгасна при което се чу някъкъв странен звук на пластамаси(поне аз го определям като такъв) все едно се намества нещо запалвам пак оборотите падат и пак изгася викам честито тва беше.Сетих се че до сега несъм я загасял с пуснат климатик който да се пусне веднага при запалването дадох контакт изгасих климатика махнах ключа запалих на ново с изгасен климатик и всичко вече беше OK.Несъм опитвал повторно упражненето с пуснат климатик странна история някви идеи за случката от какво може да е породена или да му се е случвало на някой колега.
    Ако ти е блокирал компресора се товари мотора и изгасва.На загасена кола бръкни до компресора и пробвай да завъртиш съеденителя /котвата/ на ремъчната шайба на компресора.Ако не се завърти значи е заминал.А по-лесно ще ти е ако запалиш колата да пуснеш климатика за кратко и да видиш какво се случва.Те това е котвата която трябва да завъртиш на ръка при ИЗГАСЕН мотор.
    Attached Files
    Last edited by alfista 96; d.m.y г., 20:24.
    Alfa Romeo 156 2.4JTD , 156 SW 2.4 JTD ,156 SW 1.9 JTD , 156 SW 1.9 JTD Q4 ,147 1.9 JTD

Comment

Запалих я пуснах клматика духа си студено когато се включва компресора се чува от вън щрак което е нормално си мисля при това щракване за момент мръдват оборотите надолу с много малко и после се връщат отново на 800 и малко отгоре.Вероятно моята грешка беше че я запалих с много консуматори климатик,музика и къси светлини.
      0w40 Shell Helix Ultra

Comment

Запалих я пуснах клматика духа си студено когато се включва компресора се чува от вън щрак което е нормално си мисля при това щракване за момент мръдват оборотите надолу с много малко и после се връщат отново на 800 и малко отгоре.Вероятно моята грешка беше че я запалих с много консуматори климатик,музика и къси светлини.
        Ем значи перкай си тогава и не го мисли
        Alfa Romeo 156 2.4JTD , 156 SW 2.4 JTD ,156 SW 1.9 JTD , 156 SW 1.9 JTD Q4 ,147 1.9 JTD

Comment

Колега няма как климатика да ти пречи на мотора. Ако е блокирал и двигателя работи то пистовия ремък става на конци за секунди. Както и ти на ръка няма как да разбереш дали има проблем в компресора без да го свалиш.
          Alfa Romeo 155 2,5 TD 12.1994 recicled
          Alfa Romeo 156 2,4 JTD SW 04.2003 EX
          Peugeot 508 RXH 02.2013

Comment

По принцип на наште климатика искаш не искаш се пуска още със запалването.Не съм чел инструкция преди палене да си изключваш климатика и приди гасене да го изключваш.Относно консуматоритекато дам на контакт фаровете и радиото ми се изключват и когато запали пак тръгват.Мисля че това е направено с цел цялата мощност на акумолатора да отива към стартера и бобините.Нещо там следи като се получи нам къв си пад на напрежението изключва излишните консуматори и като заработи мотора респективно алтернатора който възстановява напрежението пак се включват.Моментното пропадане на оборотите при тръгване на климатика е нормално защото това малко или много си е допълнителен внезапен товар за мотора и компютъра веднага ги възстановява.А това дето ти се е случило нямам идея какво е.Ма ако ти е блокирала някоя шайба то ще е свирене, миризма на изгоряла гума ка се стигне дотам щото ремъка ще се накъса.Двигателя има достатъчно мощност да превърти ремъка/пистовия де/.
            По-достойно е да си останеш с убежденията,отколкото
            конюнктурно на стари години да "прогледнеш".
            Alfa Romeo 156 1.8ts 1997 - ex.
            Alfa Romeo 156 1.8ts 2001

Comment

Ако е било първо пускане на климатика (компресора) след зимния сезон, е много вероятно да се е получило високо налягане в системата, от което да се е затормозил компресора, а от там да са паднали оборотите на двигателя и - стоп.
              Високото налягане в системата обикновено става от "блокиране" на филтър - изсушителя или на елемент в нагнетателната част на системата.
              Затова вероятно в книжките на 156 - ците пише:
              LOOKING AFTER THE SYSTEM
              During the winter the climate control system
              must be turned on at least once a
              month for about minutes.
              Before summer, have the system checked
              at Alfa Romeo Authorized Service.

Аз лично, през зимата когато е по-топло си пускам климатика за 10-тина минути, когато се сетя за тази инструкция.
              Ако проблема стане "хроничен" може би е добре да провериш наляганията (високото и ниското) на климатичната система на стенд.

Comment

Полезна информация
                на братми за нисана информацията е сходна за климатика
                Но в книжката на 147 пише и друго

TWO-ZONE CLIMATE CONTROL SYSTEM
                IMPORTANT The climate control compressor only works with the engine running
                and an outside temperature above 4°C.

спазваме твоя съвет но трябва да е и над 4°C
                вероятна причниа е заради фреона R134a може и компресора дане бачка при ниски температури и да се спече.
                А и аз бях надупил климатика на Low и Hi Fan което неспоменах по горе.
                Ако има проблеми ще я заведа да я видят за сега бачка.Колко фреон сабира 147-цата че цената тук при нас е 40лв. за 100гр. при най печения майстор в града.
                0w40 Shell Helix Ultra

Comment

Първоначално публикувано от Vlado A. Покажи съобщение
                  Ако е било първо пускане на климатика (компресора) след зимния сезон, е много вероятно да се е получило високо налягане в системата, от което да се е затормозил компресора, а от там да са паднали оборотите на двигателя и - стоп.
                  Високото налягане в системата обикновено става от "блокиране" на филтър - изсушителя или на елемент в нагнетателната част на системата.
                  Затова вероятно в книжките на 156 - ците пише:
                  LOOKING AFTER THE SYSTEM
                  During the winter the climate control system
                  must be turned on at least once a
                  month for about minutes.
                  Before summer, have the system checked
                  at Alfa Romeo Authorized Service.

Аз лично, през зимата когато е по-топло си пускам климатика за 10-тина минути, когато се сетя за тази инструкция.
                  Ако проблема стане "хроничен" може би е добре да провериш наляганията (високото и ниското) на климатичната система на стенд.
                  При мен климатроника седи на авто през цялата година. Компресора работи не само когато е топло а и при студено с цел да предотвратява постъпване на влага в купето и изпотяване на стъклата. Отделно на това в системата има пресостат който следи за ниско и високо налягане и изключва муфата на компресора.
                  Alfa Romeo 155 2,5 TD 12.1994 recicled
                  Alfa Romeo 156 2,4 JTD SW 04.2003 EX
                  Peugeot 508 RXH 02.2013

Comment

Честно казано това ми звучи разумно постоянно да си бачка (като домашните климатици) но тук в Разград независимо от това което казват по ТВ-то зимата си е доста студ често се случва да е над - 20 °C сутрините (вчера беше -1 °C сутрина в 6:30 вечерта като ми се случи историята с изгасването беше 23°C ).
                    0w40 Shell Helix Ultra

Comment

Извинявам се, грешка! Взели са ми 50 лв. за 500 гр. преди 2 години, но плащаш само колкото са ти допълнили.
                      Процедурата е:
                      1. Изсмукват всичкия фреон от системата и го претеглят.
                      2. Пълнят колкото трябва + масло и индикатор за течове. Би трябвало да платиш само колкото са добавили.
                      3. Проверяват ВН и НН на системата.
                      На 147 не знам колко е количеството фреон в системата, но сигурно го пише някъде по табелките под предния капак (ако не са махнати). Иначе, някъде в Интернет ще намериш.
                      Last edited by Vlado A.; d.m.y г., 17:08.

Comment

На 147 е 550гр. Какви са тея цени при вас на 100 гр. фреон не знам. Аз миналото лято като зареждах майстора ми обяви цена по 10 лв. на 100 гр и за цялата ми система понеже събира 550гр ми обяви 50 лв цена.
                        Алфа Ромео 147 ТС 1.6 120 к.с. 2001г. "ГИ-Ловато"

Comment

Първоначално публикувано от Alexanderbb Покажи съобщение
                          При мен климатроника седи на авто през цялата година. Компресора работи не само когато е топло а и при студено с цел да предотвратява постъпване на влага в купето и изпотяване на стъклата. Отделно на това в системата има пресостат който следи за ниско и високо налягане и изключва муфата на компресора.
                          Има една температура под която компресорът не се пуска, независимо от състоянието на климатроника. Мисля, че беше +5 градуса.

159 1.8 MPI
                          166 2.0 TS (ex)

Comment

Първоначално публикувано от ecotronic Покажи съобщение
                            Има една температура под която компресорът не се пуска, независимо от състоянието на климатроника. Мисля, че беше +5 градуса.
                            А ако навън е 2 гр.в купето 26 и пуснеш климатика в режим на рециркулация?
                            Звука на пластмаси може да е от настройките на клапите, ако се е получил тотален срив в захранването.
                            Last edited by lordliness; d.m.y г., 12:27.
                            Не всички, които се скитат, са изгубени.

Comment

Първоначално публикувано от lordliness Покажи съобщение
                              А ако навън е 2 гр.в купето 26 и пуснеш климатика в режим на рециркулация?
                              Звука на пластмаси може да е от настройките на клапите, ако се е получил тотален срив в захранването.
                              Ето как е при 166. Не вярвам при другите логиката да е много по-различна:

Compressor engagement
                              The compressor is enabled with the:

evaporator temperature close to 5 ° C
                              defrost function selected
                              recirculation function switched off and outside temperature above 5 ° C.
                              The compressor is disabled with the:

recirculation function engaged and the outside temperature below - 5 ° C
                              recirculation function switched off and the outside temperature 3 ° C.

159 1.8 MPI
                              166 2.0 TS (ex)

Comment

Working...
                              X